fredag 4 april 2014

Kompetensutvecklingskompetenta medarbetare högvilt!


Personlighet klår kompetenser bland kommunikatörer läser jag i tidningen Resumé den 26 mars 2014.

Det är företaget Hyper Island som har frågat 500 företag i hela världen om de kommande rekryteringarna. Undersökningen ”Tomorrow´s most wanted” visar att det är personlighet inte kompetens som kommer att avgöra vem som får de mest eftertraktade jobben. Dessutom påpekas att det är branschens största utmaning att faktiskt hitta rätt och utveckla rätt personer. Vd:n för Hyper Island säger att de ser en sådan tydlig trend hos såväl företag som rekryterar som hos de studenter som får jobben.

De formella kompetenserna som man har när man börjar jobbet blir ändå fort inaktuella tycker arbetsgivarna – därför letar man efter nya medarbetare som går att utveckla. Det viktigaste för blivande kommunikatören är att ha personliga egenskaper som att vara Driven, Kreativ och Öppensinnad. Den mest efterfrågade kompetensen är att kunna Problemlösning.

Intressant att här lyfter kommunikationsbranschen fram personliga rekryteringsegenskaper som väl stämmer överens med de önskemål och förväntningar som även små och medelstora företag i andra branscher framhåller som viktiga när de söker blivande medarbetare. 

Just ordet Driven är ett personligt drag som ofta förekommer som väsentlig. Att dessutom kunna lösa de problem som uppstår inom respektive branschområde är lika viktigt!

Förmodligen är alltså behovet av ovanstående personliga egenskaper och kompetenser som rekryteringsbefrämjande väl så viktigt att förmedla inom såväl gymnasieskola som inom utbildningar efter gymnasiet.

Behovet av att morgondagens medarbetare också är ”Kompetensutvecklingskompetenta” och Drivna är bara förnamnet. Någonting att bita i för rektorer och lärare inom alla utbildningsstadier.

Hälsar
Barbro Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.