måndag 16 september 2013

Äldre jobbar allt mer noterade TT förra veckan.


När man läser vidare visar det sig att var fjärde man jobbar efter 65. Det är dock kvinnorna som ökar sitt förlängda arbetslivsdeltagande mest.  

Anledningen till detta, enligt Konjunkturinstitutets prognoschef Jesper Hansson, är inte enbart moderna reformer som pensionsreformer, lägre skatt på arbetsinkomster samt förändrade regler i sjukförsäkringen.

Han lyfter även fram äldre reformer som till exempel utbyggd förskola vilket medförde att fler kvinnor blev aktiva på arbetsmarknaden.

Att det är fler som jobbar före 65 (Sverige har det näst största arbetskraftsdeltagandet i åldersgruppen 55-64 i Europa efter Island) medför självklart också att det är fler som jobbar efter 65. Detta påverkar såväl den egna ekonomin som statsfinansernas.

Eftersom Sverige har ett stort antal kvinnor som deltar i arbetskraften och som tillhör 40- och 50-talisterna är det kanske inte så konstigt att det är kvinnorna som ökar sitt arbetslivsdeltagande mest efter 65 års ålder – och att det förmodligen kommer att fortsätta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.