torsdag 4 februari 2016

”50-plussare hetare på arbetsmarknaden”


…så lyder en rubrik  på Aftonbladet den 2 februari 2016.

Det är Trygghetsrådet som meddelar att allt fler arbetslösa 50-plussare får jobb. 2015 ökade andelen 50-till 59-åringar som fick jobb med 10 % och för 60-plussarna var det 11%.

Det är lättast för en senior att få jobb i är kommun, stat och landsting. I gruv- textil- och försvarsindustrin är det däremot betydligt svårare.

Trygghetsrådets kommenterar att det är svårare att få tag i arbetskraft nu än för några år sedan. De tror också att kompetens slår ålder på ett annat sätt än tidigare.

Det individuella exempel som beskrivs är en 59-årig undersköterska som fick jobb efter två månaders arbetslöshet. Hon tror att det beror på att när man har jobbat längre besitter man en kunskap som inte de yngre har.

Min kommentar kan sammanfattas i ett enda ord; NYTTA!!

Arbetsgivare är praktiska! Det man har nytta av tar man till sig. Alltså; när du inte kan få tag i unga medarbetare eller yngre arbetskraft – vilket fortfarande är de flesta arbetsgivares första val – vänds blicken till andra grupper och där finns de som har passerat 50.
 
Den riktigt strategiskt smarta arbetsgivaren lär sig dock att välja ut den mest komptenta personen med ”rätt” erfarenhet - även inom gruppen 50+.

Den snöda sanningen är nämligen att alla som passerat 50 inte är lika kompetenta eller har den rätta erfarenheten.  Där finns de som har en toppkompetens i förhållande till uppdragets behov men också även de som inte alls har rätt kompetens - trots sin erfarenhet.

Barbro Skoglund

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.