måndag 1 juni 2015

Svårt med det normkritiska perspektivet!


Speciellt när det handlar om att rekrytera medarbetare.
Som vanligt rapporterar media i dessa dagar om de stora svårigheter hälso- och sjukvården har att rekrytera vikarier inför sommaren.

Intressant då att notera hur arbetsgivare har upptäckt att det finns en resurs i att ”återanvända” tidigare medarbetare – även inom hälso- och sjukvården. Rubriken på en artikel i Norrbottens Kuriren den 25 maj 2015 är; ”Sextiofem plus – då är du superattraktiv i vården”.

Den nytillträdda HR-direktören hos Norrbottens läns landsting(NLL) konstaterar i artikel att ”Pensionärerna är en superattraktiv arbetskraft – en resurs när våra ordinarie anställda behöver vara lediga”. Hon planerar också att använda pensionärer som handledare till nyutbildade i den generationsväxling som landstinget står inför.

Kommentar:
Äntligen(!!) - kan en luttrad förespråkare för, sedan 15 år tillbaka, att arbetslivet behöver såväl sina erfarna som sina nyrekryterade medarbetare – utropa!!

Äntligen har också den här arbetsgivaren börjat inse nyttan av ”både- och perspektivet” - det redan industrin har gjort sedan en längre tid.

Men; trots behov av en mångfald inom kronologisk ålder – och självklart även andra mångfaldskriterier - av medarbetarkompetens, verkar det vara svårt att se det i ett normkritiskt perspektiv i all rekryteringsverksamhet.

Lördagens (30 maj 2015) rekryteringsannons från samma landsting talar tyvärr sitt tydliga språk i den frågan. Annonsen har vi sett under ett drygt års tid och har med sin röda bakgrund rubriken ”Dags för nya utmaningar” där man radar upp alla uppdrag som är i behov av att tillsättas inom hela landstinget.  Allt gott så lång, men sedan brister den i normkritik. Bilden visar en ung person – en mycket ung, ljushyllt person – som med ett leende på läpparna kliver in en ny värld genom en spegel.

Alltså blir min enkla reflektion: Hur svårt kan det vara att göra en annonsbild - med de normkritiska glasögonen på - i en rekryteringsannons som jag förmodar;
nr 1 Är gjord av en professionell PR-byrå.
nr 2. Ska visa att annonsören är en attraktiv arbetsgivare – i just ett mångfaldsperspektiv!
nr 3. Som dessutom upprepas under lång periods ofta återkommande tillfällen.

Tyvärr försvinner HR-direktörens kloka uttalande i tidningen - om nyttan av pensionerad arbetskraft i det här fallet - när rekryteringsannonsen i sitt bildspråk är synnerligen kontraproduktiv i ett mångfaldsperspektiv!

Med Åldersmedveten hälsning
Barbro Skoglund

PS. Det är en framgångsfaktor att arbeta åldersmedvetet med redan befintliga medarbetare. (Se tidigare blogg om Vattenfall). Annars riskerar man att personalen går till en annan arbetsgivare när de pensioneras, eller tidigare - även inom hälso- och sjukvården. DS 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.