onsdag 8 april 2015

Nyttoperspektiv med Åldersmedvetet ledarskap – fortfarande efter 10 år!


För cirka 10 år sedan började vår resa i Vattenfall med att introducera det Åldersmedvetna ledarskapet för såväl företagsledning som första linjens chefer, medarbetare och fackliga företrädare.

Vi jobbade på central nivå inom företaget med seminarieserier och chefsguidesproducerande, men framförallt var vi aktiva i ett av Vattenfalls servicebolag, dåvarande Vattenfall Service Nord AB.

Mycket glädjande kom de positiva resultaten betydligt snabbare än vad vi hade förväntat oss.
I vår andra bok ”Åldersmedvetet ledarskap – att inte skjuta problemen framför sig.”         (2007) Författare; Barbro Skoglund och Caj Skoglund, beskriver vi Vattenfalls framgångsfaktorer på följande sätt;
• Det är av avgörande betydelse av vem och hur det Åldersmedvetna ledarskapet ”bärs in” i organisationen
• Chefer och ledare är pragmatiska; man använder det man har nytta av
• Chefer och ledare har ett stort intresse för ett mer kunskapsbaserat ledarskap

Att vi under resans gång, när journalister frågar var man kan hitta förebilder, alltid rekommenderar att kontakta Vattenfall är en sak. Nu läser jag glädjande i tidningen Arbetsliv/Prevent nr 1 2015, en artikel där HR- chefen i Vattenfall Norden konstaterar att det åldersmedvetna ledarskapet fortfarande är aktivt inom Vattenfall. Han berättar också att genom satsningen på att behålla de äldsta kollegorna fram till pension har Vattenfall både säkrat viktig kompetens och sänkt sina sjukskrivningstal. Det har gjort Vattenfall till en bättre arbetsplats och ett företag som är rustat för framtiden.
Vår tredje bok ” Innan kompetensen försvinner – om åldersmedvetet ledarskap i praktiken” (2009, Komlitt) är dessutom citerad som källa i artikeln.

Kommentar

Härligt att se hur vårt sätt att lyfta fram nyttoperspektivet som drivkraft för förändringar fortfarande ger effekt efter 10 år .

Åldersmedvetet ledarskap är bra för alla medarbetare – oavsett kronologisk ålder - konstaterade redan 2006 cheferna i dåvarande Vattenfall Service Nord AB.

Barbro Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.