onsdag 8 april 2015

Industrin tar täten i att ”Lära yngre leda äldre”.


Att unga chefer måste kunna leda mer erfarna medarbetare konstaterade min kollega och jag redan hösten 2000 då vi stötte på resultaten från det finska arbetslivsinstitutets - då tjugoåriga forskning – age management. 

Åldersmedvetet ledarskap som är vår svenska översättning.

I snart 15 år har vi alltså arbetat med att på olika sätt hjälpa chefer, medarbetare, fackliga ledare och politiska ledare att se nyttoperspektivet i att inte ställa generationer mot varandra utan att arbetslivet kan ha nytta av såväl yngre som mer erfarna medarbetare.

Att lära yngre leda äldre” – dialog- och inspirationsseminarium!
I februari 2015 hade jag förmånen att möta alla chefer på pappersbruket i Karlsborg som ligger mellan Kalix och Haparanda vid den norrbottniska kusten. Karlsborgs bruk producerar 300 000 ton per år av kraftpapper, säckpapper samt avsalumassa och tillhör den stora koncernen BillerudKorsnäs Sweden AB.

Seminariet ingick i den serie av ledarforum som brukets VD har initierat. Dialog och inspiration var den grundläggande målbilden för denna eftermiddag.  Dessutom ville cheferna få praktiska verktyg och tips för hur det skulle gå till i verkligheten.

Dialogen, debatten och nyttoperspektivet var i fokus och cheferna var mycket nöjda med dagens resultat. 

Kommentar:
Mycket intressant att det verkar vara industrin som ser behovet först av att jobba mer åldersmedvetet för att möta behovet av arbetskraftstillskott!

Alltså; det är inte antingen unga eller äldre i arbetslivet - utan både behövs faktiskt!

Till och med IT- företag söker nu nya medarbetare under rubriken ”Senior nätverkstekniker”. Bara en sån´sak!!

Barbro Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.