fredag 30 november 2012

Åldersmedvetet ledarskap – ett utryck på G!


Som en stolt förälder noterar jag att vår egen svenska översättning Åldersmedvetet ledarskap numera blir mer och mer använt.

Vem hade kunnat ana detta när min kollega Caj och jag redan 2002-03 började klura kring vad vi skulle översätta det engelska Age Management till på svenska. Vi stötte på Age Management i oktober 2000 - alltså för 12 år sedan! – och för oss framstod ledarskapet betydelse som den självklara kärnan. Men det visade sig ganska omgående att så inte alls var fallet för många av våra seminariedeltagare.

Vi behövde ett svensk ord!

Sagt och gjort; eftersom det dels handlar om ledarens kunskap och kompetens om sambandet mellan kronologisk ålder och arbetsförmåga men också om ledarens egna attityder samt förmåga att leda och fördela arbetet med utgångspunkt i varje medarbetares (oavsett kronologisk ålder) individuella förutsättningar blev det till slut självklart att det svenska ordet skulle innehålla såväl ålder som medvetenhet. När vi bestämt detta var steget inte långt till att hitta på ordet åldersmedveten.
·     
  • Och sim sala bim var det Åldersmedvetna ledarskapet uppfunnet.


Första gången stoltheten slog till var någon gång runt 2006 när vår omvärldsbevakare fångade upp att i Finland, när man skrev om Age Management på svenska, använde man just uttrycket åldersmedvetet ledarskap. Det fanns tryckt i policydokument och i myndighetsprotokoll. 

Vår första ledarskapbok Inför generationsväxlingen. Åldersmedvetet ledarskap.  hade kommit kom ut 2005 och såldes bland annat till både Finland och Norge. Den tog faktiskt slut rätt fort.

  • I Sverige använde vidare professor Roland Kadefors ordet i artiklar 2007.
  • I den nyproducerade Chefsguiden för åldersmedvetet ledarskap, 2012, från Tema Likaberättigande, Arbetsmiljöforum är två av våra ledarskapsböcker om Åldersmedvetet ledarskap, publicerade 2007 och 2009, referenslitteratur.

  • I tre medier den senaste månaden, Du&Jobbet 9/12,  Chefstidningen  7, 2012 samt  På ålderns höst som är en tematidning från Europaåret för ett aktivt åldrande och solidaritet mellan generationerna  2012, nov 2012, är undertecknad intervjuad om just det Åldersmedvetna ledarskapets betydelse för att ”generationsväxla på ett begåvat sätt”.


Kuriosa; när jag föreläser på engelska förklarar jag Age Management genom att introducera - den något ”svengelska” översättningen av åldersmedvetet ledarskap - Age Awearness leadership, med höjda ögonbryn och en intressant diskussion som resultat.

Vad ett litet ord kan bli!
Barbro Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.